Een bosal is een van rawhide/leer gevlochten neusriem die dmv een knoop aan de onderkant een balans op de neus heeft waarin je altijd een contact/connectie hebt via de handen van de ruiter naar de neus van het paard.
De bosal in combinatie met een hanger.hoofdstel en een mecate* heet "hackamore" , dit woord komt van het spaanse j√°quima.
(Hackamore staat voor elke bitloze optoming waar geen metalen delen in zitten).
*Een mecate is een 22 feet (6.7 meter) lang, en van paardenhaar (de manen of de staart haren) gedraaid touw, een mecate kan ook van wol gemaakt zijn, alpaca of mohair.

Elk paard kan in een bosal gereden worden, van beginner tot gevorderde ruiter, echter wanneer de bosal voor langere tijd gebruikt gaat worden is het raadzaam om er les in te nemen, zodat er geen vergissingen en fouten gemaakt worden die de training in de weg kunnen zitten.

Werken en trainen met een bosal gaat vooral om communicatie tussen paard en ruiter, balans, gevoeligheid, zo min mogelijk druk. 
Maar op momenten waar nodig geeft een (goede) bosal genoeg (pijnloze) controle over het paard, dat maakt het een veilig en vriendelijk werktuig.